Examenprogramma informatie

Op deze pagina kunt u actuele informatie vinden over het examenprogramma Geschiedenis voor havo en vwo! Het gaat hierbij om de nieuwe syllabi die in 2019 zijn gepubliceerd met de nieuwe Historische Contexten. Deze gelden bij het Centraal Examen vanaf 2021 (havo) en 2022 (vwo). Veel collega’s zullen druk zijn met het vaststellen van een nieuwe Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Daarom kunt u op deze pagina nuttige tips en een handreiking vinden voor bij het examenprogramma Geschiedenis.

Handreiking schoolexamen geschiedenis havo/vwo

handreiking_geschiedenis_havo-vwo (SLO)

Deze handreiking wilt docenten in de eerste plaats tot steun zijn. Wat zijn de regels rond het schoolexamen? Wat moet er per se in een PTA staan? Voorbeelden van PTA’s staan in de handreiking. Er zijn voorschriften, en het is goed deze te kennen en aan te houden. Er zijn echter vooral heel veel mogelijkheden om het schoolexamen, en dus ook het PTA dat het schoolexamen op jouw school formaliseert, naar eigen inzicht en voorkeur vorm te geven. In deze handreiking schetsen we dus vooral wat je kunt doen om mooi geschiedenisonderwijs ook in de bovenbouw mogelijk te maken.

Bij het samenstellen van deze handreiking is uitvoerig gebruik gemaakt van eerdere versies, zoals geschreven dan geredigeerd door Albert van der Kaap en Arie Wilschut (2009, 2015). Geert van Besouw, Liesbeth Dirks en Hanneke Tuithof, allen voormalig lid van de syllabuscommissie geschiedenis, hebben de herziene, aangescherpte en uitgebreide versies van deze tekst gelezen en gecorrigeerd, waarvoor dank.

Nieuwe syllabus

U kunt altijd de pagina’s van examenblad.nl raadplegen voor actuele informatie: 
-Havo: https://www.examenblad.nl/examen/geschiedenis-havo-4/2021/havo (Voor de HAVO kun je op deze pagina inmiddels oefenvragen vinden!).
-Vwo: https://www.examenblad.nl/examen/geschiedenis-vwo-4/2022

Youtube

Op Youtube is er ook informatie te vinden over de nieuwe syllabi. 
Bekijk bijvoorbeeld de volgende filmpjes van het College voor Toetsen en Examens: 
Hoe kwam de vernieuwde syllabus geschiedenis h/v tot stand? 
Wat is er gewijzigd in de historische contexten in het eindexamen geschiedenis?

Maar ook veel leerlingen is er genoeg informatie op Youtube te vinden. 
Neem bijvoorbeeld het account van Meneer Goedknegt. In zijn video’s legt geschiedenisdocent Rens Goedknegt je in grote lijnen uit wat je nou écht moet kennen voor het eindexamen!

Ook Wouter Meijer heeft op zijn account WMEgeschiedenis video’s staan die hij voor zijn leerlingen heeft gemaakt voor de oude (t/m 2021) en nieuwe (vanaf 2022) historische contexten.