Sprekers 2019

Informatie sprekers & workshophouders & het gebruikte materiaal 

NB VWO onderaan. 

HAVO – 8 februari 2019
Lezing 1: Jaap Verheul over de historische context Britse Rijk 1585-1900

Jaap Verheul is Amerikadeskundige en hoofddocent cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar Atlantische betrekkingen in Radboud Universiteit Nijmegen. Hij zal de historiografische ontwikkelingen rond het thema imperialisme toelichten. Daarna bespreekt hij de hoofdlijnen uit de syllabus waarbij vooral de economische, culturele en politieke wisselwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en de koloniën in Noord-Amerika centraal staan. Vanuit een vergelijkende perspectief komt ook het Britse imperialisme in India aan de orde.

Materiaal:
Jaap Verheul over de historische context Britse Rijk 1585-1900

Lezing 2: Ad van Liempt over de historische context Nederland 1948-2008

Ad van Liempt is een Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij is medeoprichter en ex-hoofdredacteur van NOVA. In 1999 bedacht Van Liempt het televisieprogramma Andere Tijden (NPS/VPRO), waarin wekelijks een historisch onderwerp wordt belicht. Hij geeft een lezing over historische context Nederland 1948-2008 en zal hier fragmenten uit Andere Tijden bij gebruiken.

VWO – 29 maart 2019
Lezing 1: Maarten Prak over de historische context Steden en Burgers in de Lage Landen 1050-1700

Prof. dr. Maarten Prak is hoogleraar bij de afdeling Economische en Sociale Geschiedenis van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek concentreert zich op de lotgevallen van de bewoners van Europese – en vooral Nederlandse – steden in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Hij geeft een lezing over de historische context Steden en Burgers in de Lage Landen 1050-1700.

Materiaal:
Handout – Lezing Maarten Prak

Lezing 2: Bettine Vriesekoop over de historische context China 1842-2001

Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau. Door de vele trainingsstages die Vriesekoop vanaf 1980 in China volgde, raakte zij geïnteresseerd in deze cultuur. In 1996 debuteerde Vriesekoop als schrijfster met Heimwee naar Peking. In 2006 verhuisde Vriesekoop naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor NRC Handelsblad. Vriesekoop geeft nu lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5. Zij zal een lezing verzorgen met rode lijnen en verhalen over de historische context China 1842-2001 waarbij ze haar eigen ervaring koppelt aan de actualiteit.

Materiaal:
PowerPoint lezing Bettine Vriesekoop
Uitgewerkte tekst – Bettine Vriesekoop